Att tänka på när du väljer flytthjälp 

Känslorna inför en flytt är ofta någon slags skräckblandad förtjusning. En längtan till en bättre bostad blandat med stress inför allt som har med flytten att göra. 

Välja flytthjälp 

Om du väljer att ta hjälp av familj och vänner när du flyttar eller om du anlitar en flyttfirma med avdrag för företagsflytt är helt upp till dig. Det finns många fördelar med att anlita en flyttfirma, vilket är en stor anledning till att det är så populärt. Självklart är det dock ingenting du ska göra om du inte har den ekonomi som krävs. Om du väl bestämmer dig för att ta in professionell flytthjälp är det många saker du bör tänka på, delvis för att skydda dig själv och delvis för att hitta bästa möjliga städfirma.  

 • Ta in flera offerter från ett antal olika väletablerade flyttfirmor med gott rykte. Sålla bort firmor som verkar vara för bra för att vara sanna, i så fall är det ofta så. 
 • Säkerställ att flyttfirmorna du överväger är medlem i någon av de etablerade branschorganisationerna, som exempelvis S3F eller SMF. 
 • Kolla upp flyttfirmornas organisationsnummer, detta kan du använda för att kolla upp om firman har F-skattesedel och övrig information hos Skatteverket. Du kan även kolla upp företaget hos Kronofogden för att kolla upp firman begärt konkurs. Om det är så att flyttfirman du kollar upp vägrar uppge sitt organisationsnummer är det ett varningstecken du bör ta på största möjliga allvar. Anlita aldrig en flyttfirman som inte är transparent med sina uppgifter. 
 • Se till att kopiera flyttfirmans försäkringsbrev för att du ska kunna vara säker på att de innehar en giltig försäkring som kan täcka eventuella skador. Flyttbil - hjälp med flytt
 • Fråga aktuell Stockholmsflyttfirma.se – flyttfirmor om priset du får är inklusive eller exklusive moms. 
 • Be om att få se vilka olika betalningsalternativ flyttfirman erbjuder. Om en flyttfirma enbart vill ha kontant betalning är detta ett varningstecken som visar på att de är oseriösa och eventuella tar in svarta pengar. 
 • Hör med flyttfirman du anlitar om du kan få låna flyttkartonger, du kan spara pengar på detta i jämförelse med om du behöver köpa in det själv. 
 • Om du vill få hjälp med packningen, fråga flyttfirman om de erbjuder detta i sitt utbud av tjänster. Du sparar dig både tid och energi genom att få hjälp med packningen och du slipper dessutom ansvara för om något går sönder under packningen. 
 • Be om att få hjälp med nedmontering/montering av dina möbler om du vill få hjälp med den delen. Det tar ofta längre tid än man tror och det kan vara en härlig avlastning. 
 • Se till att flyttfirman ger dig tydliga prisuppgifter för att undvika missförstånd. 
 • Om du ska betala ett timpris bör du få veta i förväg hur stort flyttbil är och hur många medarbetare som kommer arbeta med flytten.