De här sakerna borde du troligtvis rengöra oftare

Tycker du att du sköter din hemstädning alldeles utmärkt? De flesta tycker nog ändå att de är okej på den fronten. Det finns dock en del saker som är lätta att glömma av, eller som kanske blir smutsigare än man tror. Således är det saker som man kanske också hoppar över vid en hemstädning. Kanske kommer du inte att göra det framöver, efter att ha läst den här texten.

Kuddar

De allra flesta byter sängkläder någon gång i veckan, eller med ett par veckors jämna mellanrum. Det är dock också bra att känna till att själva kuddarna behöver fräschas upp lite då och då, gärna en gång i halvåret. En del kuddar kan du köra i maskin (och du lägger då i tennisbollar för att inte förstöra fluffet i dem). Andra kuddar kan du behöva ta till en kemtvätt för att få dem ordentligt rengjorda.

Strömbrytare och handtag

Strömbrytare och handtag är lätta att överse vid en vanlig hemstädning av städfirma. Faktum är dock att de helst bör rengöras en gång i veckan. Även om de kanske inte ser smutsiga ut, är handtag benägna att hysa plats åt mycket bakterier. Det är enkelt gjort att torka av dem med universalrengöring någon gång i veckan. Vatten och vinäger fungerar också.

Fjärrkontroller

Även fjärrkontroller är lätta att glömma bort vid en vanlig hemstädning. De behöver inte heller nödvändigtvis se särskilt smutsiga ut, när man tittar med blotta ögat, men precis som dörrhandtag finns mängder av bakterier här. Använd inte starka rengöringsmedel på kontrollerna, eftersom det kan försämra skicket om det görs för många gånger. Istället kan en lösning av vatten, diskmedel och vitvinäger göra susen (utan att förstöra kontrollen).

Soptunnorna

Att rengöra soptunnorna någon i veckan är enbart av godo. Många har säkert råkat ut för att en obehaglig odör letar ut från skåpet under diskbänken. Bättre är att istället vara förebyggande – rengör kärlen någon gång i veckan, eller varje gång du tar ut soporna.

Mattan

Har du stora och fluffiga mattor bör de nästan rengöras dagligen. Åtminstone om mattan är i hallen eller i vardagsrummet där många rör sig, och ibland kanske till och med bärandes skor. Genom att dammsuga dem varje dag, eller varannan, håller du den fräsch och snygg – samtidigt som du inte låter damm och smuts få fäste. Det här gäller kanske inte på matten i sovrummet. Där kan det räcka att dammsuga den någon gång i veckan.