Innan du byter takmaterial på ditt tak

Det händer en eller möjligtvis två gånger under ens livstid att man behöver byta tak på sitt hus, förutsatt att det är korrekt gjort. När det väl blivit dags och man funderar på att helt och hållet byta material finns det flera saker att känna till innan man kan göra det. Alla material lämpar sig nämligen inte på alla typer av huskonstruktioner och dessutom kan man bo i ett område med en speciell detaljplan. Är man osäker på några punkter kan man alltid rådfråga med en takläggare eller annan kunnig inom området för att vara på den säkra sidan.

Utseende och detaljplan

När man väljer takmaterial till sitt hus ska man tänka på att välja något som passar ihop med det övriga husets utseende. Det kan även vara bra att tänka på hur taken i grannskapet ser ut – väljer man något avvikande finns en risk att det kommer sticka ut på ett negativt sätt. Främst gäller det kanske färgen man väljer och idag finns en hel del valmöjligheter när det kommer till den punkten. Men att välja ett grönt tak till ett rött hus kanske inte gör sig så bra, lika väl som att ett väldigt rött tak inte passar på ett grönt hus.

Dessutom kan man behöva ta hänsyn till en speciell detaljplan som bland annat kan ställa krav på vilket eller vilka material som faktiskt är tillåtna där man bor. Och vill man byta från ett material till ett annat även om man bor utanför ett område med detaljplan kan man behöva bygglov både för att förändra takets färg, material och stil.

Det kan även vara bra att kontakta en takläggare för att be om dennes expertis när det gäller val av material under badrumsrenovering och ur en ren estetisk synpunkt. En erfaren takläggare har sett och gjort det mesta och kan ge tips och råd kring hur man ska tänka med färgval och annat.

Taklutning och konstruktion

En annan viktig sak att ta hänsyn till om man vill byta material under en renovering på sitt tak är vad konstruktionen och lutningen klarar av. Har man i dagsläget till exempel ett plåttak som är ett av dom lättare materialen blir det besvärligt att byta till betong- eller tegelpannor som är betydligt mycket tyngre. I värsta fall orkar inte konstruktionen bära upp den nya vikten vilket såklart kan få förödande konsekvenser.

Här är det särskilt viktigt att först prata med en takläggare eller annan yrkeskunnig. Anlitar man en takläggare för arbeten kan denne såklart säga direkt om det är ett alternativ eller inte men i dom fall man planerar att göra jobbet själv är det viktigt att be om hjälp.

Vanligtvis byter man inte från ett material till ett annat när man lägger om taket, utan man använder samma typ som varit innan. Detta för att huset är konstruerat och byggt för just det. Vill man däremot av någon anledning byta material, antigen på grund av livslängd, färg och utseende eller något annat så ska man alltid prata med en takläggare först.